Thema 8

Regionale voedselproductie en consumptie verbindt de belangen van de producenten en consumenten. Betrokken inwoners van de regio kunnen investeerder (mede-eigenaar), afnemer en medewerker zijn. Stadsboerderijen en voedsellandgoederen kunnen de menselijke waardigheid herstellen door werk te geven aan zorgcliënten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Grootschaligere productie vindt plaats in de meer landelijke gebieden, zoals de Noordoostpolder, Drenthe en Groningen. Voorraden die hier worden aangelegd kunnen geruild worden met andere autonome regio’s.

Een reductie van het aantal stappen in de voedselketens tussen producent en consument helpt niet alleen om de macht van voedselgiganten te reduceren, maar ook om transparantie over voedselveiligheid en de ecologische gevolgen van de voedselproductie te verkrijgen. Als coöperatieve vereniging kan Nieuw Den Haag in samenwerking met andere regionale coöperaties – waarin boeren en inwoners het voor het zeggen hebben – de belangen van boeren en consumenten verenigen. Inwoners ontvangen hun deel van de oogst, waardoor boeren verzekerd zijn van de afzet van hun producten. Burgers met grond kunnen bovendien zelf producenten worden. Voedselbossen verhogen de biodiversiteit en daarmee de grondkwaliteit, en verlagen de droogte. Opbrengsten kunnen in regionale cryptomunten lokaal worden besteed of geruild.

Loop jij warm voor dit thema? Wil jij je graag inzetten en meedenken over duurzaam en gezond lokaal voedsel? Netwerken en misschien evenementen organiseren? Nadat je toegang hebt gekregen tot de ledenomgeving, kun je je online aanmelden als deelnemer van deze en/of andere themagroepen.

Duurzaam en gezond lokaal voedsel
Abonneer
Laat het weten als er

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties