Een laaghangende winterzon probeert door kale boomtakken zo’n 500 mensen in het Haarlemse Reinaldapark te verwarmen. Het is zondag 3 januari 2021. Een Haagse delegatie luistert naar de spreker. ‘Tienduizenden brieven hebben we gestuurd aan de Tweede en Eerste Kamer over de Coronawet. En met één pennenstreek geven ze onze grondrechten weg’, zegt De Kleine Activist. Een lange hipster met baardje en knot kijkt toe. Hij heeft net zijn eerste podcast opgenomen. Achter het podium begroet een enthousiaste spierbundel met vlechtjes wat vrienden. Zijn grappig-kritische filmpjes worden steeds vaker gedeeld.

In het prieel naast het podium plaatst een blonde man in lange jas zijn doos boeken: Hugo, ik ben ook jouw soldaat niet. Het is de ‘liefdevol rebellerende’ actievoerder Frank Ruesink. Daags na deze manifestatie van Vrouwen voor Vrijheid wordt de eerste prik gezet – met de complimenten van de bedoelde Hugo. De zomer voorbij, op zondag 10 oktober 2021, komt in Den Haag een groep samen die elkaar virtueel kent. Het doel? Verbinden en initiatieven ontwikkelen om lokaal een mooie en krachtige leefgemeenschap met elkaar te vormen.

Eén jaar later, oktober 2022. De Kleine Activist, Isa Kriens is nu landelijk bekend omdat Doutzen Kroes (met 1 miljoen volgers op social media) zich in haar radioshow wilde uitspreken. Kriens en haar geliefde Jorn Luka, de podcasthipster, kregen zojuist een daverend applaus en staande ovatie van 4200 mensen in Ahoy Rotterdam. Het koppel heeft vijf wijze inspirators met belangrijke informatie in de spotlights gezet. De spierbundel met de vlechtjes, Tisjeboyjay, wist net daarvoor de harten te verwarmen van wel 8000 man in de Ziggo Dome. En dat Haagse groepje? Dat is nu de coöperatieve vereniging Nieuw Den Haag met een groeiend aantal leden en bij iedere bijeenkomst een volle bak. Het alternatieve lijkt mainstream te worden. Het nieuwe normaal.

Een jaar later